MAKANAN PENDAMPING ASI PADA BAYI BADUTA (BAWAH DUA TAHUN)

Putri Handayani, Siti Novy Romlah, Desy Darmayanti, Annisa Amalia Hanifa, Riska Edwi Meilia, Tri Rahayuning Lestari, Leni Maryanti, Retno Marjuanti, Sela Devi, Shafa Damayanti, Yesi Amanda

Abstract


 

                                                               ABSTRACT

When the baby is 6 months old, breast milk cannot meet the growing needs of the baby to meet his nutritional needs, so the mother is required to provide complementary food for breast milk (MPASI). In several cases, it was found that many mothers were successful in giving exclusive breastfeeding but did not have sufficient knowledge about how to give solids. The aim of this service is to increase mothers' knowledge about MPASI. The methods used in service are counseling and mentoring using lecture, discussion and demonstration methods. Participants in the activity are mothers who have toddler babies (under two years old) in Dasa Pondok Corn Timur, North Serpong District, South Tangerang. The results of the activity found that there was an increase in mothers' knowledge related to complementary foods and being able to make menus related to balanced nutrition in complementary foods for babies under two years old.

                                                               

                                                                    ABSTRAK

Pada saat bayi setelah berusia 6 bulan, ASI tidak dapat mencukupi kembali kebutuhan bayi yang bertambah untuk memenuhi kebutuhan nutrisinya maka ibu di tuntut untuk memberikan makanan pendamping ASI (MPASI). Pada beberapa kasus di temukan banyak ibu yang berhasil memberikan ASI ekslusif namun belum memiliki pengetahuan yang cukup tentang cara pemberian MPASI. Tujuan pengabdian ini untuk menigkatkan pengetauan ibu tentang MPASI. Metode yang digunakan dalam pengabdian yaitu penyuluhan dan pendampingan dengan metode ceramah, diskusi serta pendemonstrasian. Peserta kegiatan yaitu ibu yang memiliki bayi baduta (bawah dua tahun) di dasa pondok jagung timur, Kecamatan Serpong Utara, Tangerang Selatan. Hasil Kegiatan didapatkan bahwa terjadinya peningkatan pengetahuan ibu terkait dengan MPASI serta dapat melakukan pembuatan menu terkait gizi seimbang pada makanan pendamping ASI untuk bayi baduta (bawah dua tahun).

 

 


Keywords


Bayi; Gizi; Pengetahuan

Full Text:

PDF

References


Mufida, L., Widyaningsih, T. D., & Maligan, J. M. (2015). PRINSIP DASAR MAKANAN PENDAMPING AIR SUSU IBU (MP-ASI) UNTUK BAYI 6-24 BULAN: KAJIAN PUSTAKA. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 3(4), 1646-1651.

Proverawati, A., & Rahmawati, E. (2014). Kapita Selekta Asi dan Menyusui (2nd ed.). Yogyakarta: Nuha Medika.

Siswanto, H. (2012). Pendidikan Kesehatan Unsur Utama dalam Pendidikan Anak Usia Dini. Jurnal Cakrawala Pendidikan, 2, 305-322.

doi:https://doi.org/10.21831/cp. v5i2.1565

WHO. (2023).World Breastfeeding Week. Retrieved from WHO Campaign: https://www.who.int/indonesia/ news/events/world- breastfeeding-week/2023




DOI: http://dx.doi.org/10.52031/jam.v4i2.719

Refbacks

  • There are currently no refbacks.